Tuesday, January 30, 2018




Last night, we were fighting over some stupid poll. Sleep at 4am and waking up to feelings that i hate. I know i should forget about it sebab dah settle malam tadi. But here i am thinking about the same thing all over again. It just because, i dont understand. Why?

After 4 years. After 4 fucking years and baru harini aku tahu his phone is something privacy and i can't do with that sesuka hati. There's procedure to take a look at his phone. For me, privacy is something you don't want and don't like to share with anybody. I have my own privacy but with him semua benda pasal aku or barang aku or anything is his too. I'm sharing everything with him so takde istilah "this is my privacy". Asking a permission is a matter of respect only. He can say that it's proper and lagi cute kalau ask for a permission instead of saying that it is his privacy. I don't know, when he told me that, aku rasa aku macam takes everything dah jauh and need to take a step back. Privacy huh. I don't have any private things when it comes to you. All my belonging are yours too, but then it is a good thing if you let me know when you wanna use it. But saying that thing is something privacte it breaks my heart a little. Like, im sharing everything with you fgs.

Then, after 4 years baru harini aku tahu dia tak pernah suka aku log in account dia. After 4 years we have been sharing media social. And today he told me, he doesnt like it actually. It breaks my heart even more. If everything is a privacy and he should not share everything or anything with me. It's private. It breaks my heart because for me, social media is nothing. It just an apps that connect me with my friends. There's nothing to hide. I found it is cute and i love it if he wants to log in into my account. Sebab aku rasa macam he cares about me at least sebab nak ambil tahu? When im trying to do something like that, i wanna show to him that i wanna know about his life. He said he doesnt like it instead and aku mencerobohi privacy dia :'). Aku rasa aku ni macam bukan siapa siapa pun. Again, kalau semua benda is a privacy and he doesnt like it, dont allow me to do that at the first. Should stop me doing that from the start. Senang cerita kalau ada benda yang private and you don't want to share it with your partner. Don't share your life with her.

Sunday, January 28, 2018

Surat cinta

Sudah 2 jam berlalu, tetapi mata dan tangan masih melekat di skrin laptop dan akhirnya saya membuat keputusan menulis surat maya buat saudara yang selalu lekat di hati.

Saudara,

Bagaimana angin 28 januari bertiup? Masih kencang atau sudah lembut membelai pipi? Bagaimana awan 28 januari berarak? Masih mendung atau sudah cerah dibias mentari? Dan bagaimana senyuman pada 28 januari? Masih suram atau sudah berseri?

22 tahun, dua dekad suku, dua dasawarsa, suku abad atau apa sahaja istilah masa yang mahu saudara gunakan, saya harap saudara telah mendapat sesuatu yang berharga iaitu pengalaman. Pengalaman yang saudara akan gunakan buat tahun-tahun mendatang.

Saudara,

Tidak perlu gambar untuk membayangkan wajah saudara kerna saudara paling jelas di hati. Tidak perlu juga buku manual, kompas, penunjuk arah, menara api atau peta kerna saudara tidak pernah hilang di hati. Tidak perlu pilihan kerna hanya ada satu jawapan.

Semoga jejaka yang degil menjadikan kedegilan itu satu kekuatan. Semoga seorang jejaka yang ego menjadikan kegoan itu satu pengajaran. Semoga seorang jejaka yang sering sakit menjadikan itu satu keinsafan.

Semoga sentiasa dalam lindungan Tuhan, semoga hilang segala kesengsaraan, semoga sentiasa bahagia dan membahagiakan. Apa juga ayat yang menggunakan perkataan "semoga", asalkan ia memberikan makna yang baik, saya tujukan buat saudara.

Saudara, 

Saya ingin mengucapkan selamat berjaya dalam kehidupan, semoga tercapai segala cita cita yang saudara impikan. Semoga, kejayaan saudara yang akan datang masih ada saya di samping saudara untuk kita tempuhi dan meraikannya bersama-sama. 





cc : braderleplep

Sunday, January 21, 2018

"new year, new me"

Assalamualaikum & hi, everyone.

Tergerak hati nak menaip blog post sebab tetiba throwback about school memories and else dengan eileena and kama. At the same time, ada banyak benda nak diceritakan and banyak persoalan yang nak dinyatakan. Haha baru harini tergerak hati. Ewah. Sedar tak sedar dah 5 tahun aku tinggal kan zaman persekolahan. Haha punya la lama sampai tengah throwback tadi ada certain moment aku tetibe lost sebab tak ingat apa yang dorang cakap. Like, some memories dah hilang. Maybe, tu bukan memories yang nak aku kenang sepanjang persekolahan. Haha yela dah dorang dok cakap aku selalu gaduh dengan kama, selalu buli kama. Haha kesian dia, and now aku dah jadi someone yang entah lah. I don't know whether i have changed a lot to become someone better or sebaliknya. Hopefully yang baik baik jela kan. So nak dipendekkan cerita, harini dah macam small reunion between my classmates and I. Walaupun just lepak with 2 orang je, aura and kenangan pasal classmates yang lain membuatkan macam ada perasaan that they are there with us. Laughing and teasing with each other. I do really have a good time today. But, takde la for the whole day throwback je, kitorang dah move on juga dengan catch up with our current life. Tapi hati ni sakit and terkilan juga buat rakan rakan yang dulunya susah senang sama sama. Sama sama menangis sama sama gelak tapi sekarang dah macam stranger. Tahu kehidupan busy, tapi busy yang lain pun masih ada rasa nak tegur sapa each other. Takde sampai nak block block and unfollow dekat memana social media. To be honest, how bad your behaviour rn pun we all will still wanna be there for you no matter what happen. Tapi itulah, tuan punya badan sendiri yang push away kawan kawan ni so takkan la kitorang nak terhegeh -hegeh kan?

So from today's conversation, i learnt something that all of those precious people that come into our life will always give us something in return. Whether it's a good lesson or vice versa. Kita tak boleh berharap semua orang akan sentiasa jadi orang yang kita pernah kenal. Perasaan orang sentiasa berubah, so kita kene selalu expect the unexpected. Sementara belum terlambat, appreciate la orang orang yang masih bersama kita walaupun dia dah kenal our true colors. Nobody is perfect btw. 

Talking about precious people in our life, in this past few days aku tengah dalam kedukaan sebenarnya. Mimpi ngeri yang selama ni yang buat aku paranoid buat aku ragu ragu akhirnya menjadi kenyataan. I never thought that i will face that kind of situation in my relationship all over again. Sakitnya hati ni hanya tuhan yang tahu. I've been crying for days dengan harapan perasaan itu hilang sikit sikit. I can forgive but not forget. Aku sampai macam hilang pedoman sebab asyik fikir dekat mana silap aku. Sebab aku terlalu clingy and mengongkong ke? Aku dah tak cantik and dia dah bosan dengan aku ke? Mungkin aku perlu jadi someone yang dah tak perlu paranoid dengan jangan terlalu caring about him. I need to take everything lightly and don't give a fuck  dengan semua benda dia nak buat. Mungkin dengan cara ni aku boleh jadi lebih tenang. Semua benda macam tu la fikir. Dan akhirnya sampai ke tahap aku salah diri dia 100%. Sampai hati dia buat aku macam ni. Been two days keep on thinking about that, akhirnya atas kerana sayang aku maafkan juga walaupun hati dah hancur berkecai. I keep on forgiving people. Tak tahu la aku tak pernah belajar dari kesilapan relationship yang lalu or aku ni memang jadi bodoh bila bercinta. Haha. Mungkin both. Tapi, berbalik kepada apa yang aku cakap tadi, nobody is perfect. Orang akan sentiasa buat kesilapan walaupun kadang kadang kelakar sebab ulang kesilapan yang sama. Tapi, aku masih nak bagi peluang kedua dengan harapan kali ni dia bebetul maksud kan apa yang dia cakap. Which is nak berubah. "New year, new me". Bukan setakat dia, aku pun mungkin perlu berubah to be someone better.

So as a conclusion, pls pray the best for us :'). 
name='feedLinksBody'/>